Sosyal Medya

Asgari ücret için gözler ilk toplantıda!

Asgari ücret için gözler ilk toplantıda!... 7 milyon asgari ücretliyi doğrudan diğer çalışanları da dolaylı olarak etkileyecek asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık Perşembe günü TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelerek Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirleyecek. Kamuoyunda birbirinden farklı rakamlar dillendirilirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, asgari ücretin 2022 yılının 2. yarısındaki enflasyon oranına göre belirleneceğini ifade etti. İşte Kaya'nın tahminine göre 2023 asgari ücreti...


 

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret rakamlarında. Kamuoyunda 10 bine kadar rakamlar dillendirilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" yanıtını vermişti. Son olarak Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirlenmesi için perşembe günü TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya geleciği duyurdu.

PERŞEMBE GÜNÜ GÖRÜŞECEKLER

"Asgari ücret görüşmeleri" sorulan Bakan Bilgin, "Biz davet ettik. Türk-İş Başkanı Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir görüşme yapacağım. Görüşmede, asgari ücret konusunda yapılacak toplantıyı organize edeceğiz. Birlikte takvime karar vereceğiz." yanıtını verdi. Bu arada, Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'un katılımıyla salı günü yapılması planlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışma takviminin belirlenmesine ilişkin toplantının 1 Aralık'a alındığı bildirildi.

"ASGARİ ÜCRET 5 AYLIK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENECEK"

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “Asgari ücret tespit komisyonu geçtiğimiz yıl iki kez toplandı. 2022 yılının asgari ücretini belirlemişti. 2023 yılında ise 1 Aralık’tan itibaren asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarına başlamış olacak. 2022 yılının 2. altı aylık döneminde asgari ücret 5 bin 500 liraydı. 2023 yılına geldiğimiz beklentiler farklı. Çok değişik senaryolar üzerinde duruluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamasında çalışanların enflasyon altında ezdirilmeyeceği işverenlerin de bu noktada değerlendirileceğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir anket çalışması gerçekleştiriyor ve bu çalışmayı işveren ile işçi temsilcisiyle gerçekleştiriyor. İşçi temsilcisi Türk İş, işvereni temsilen TİSK, hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görüşme gerçekleştiriyor. Aralı kayının 15’inden sonra ortaya rakamlar çıkmış oluyor. 3-4 Aralık tarihinde TÜİK, 5 aylık enflasyon rakamlarını açıklamış olacak. 2023 yılının asgari ücretinin belirlenmesinde 5 aylık enflasyon verisi belirleyici olacak. Aralık ayının enflasyonu ortaya çıktığında çalışanların alacağı asgari ücret tespit edilmiş olacak." ifadelerini kullandı.